Шефката на здравната каса подаде оставка

Нели Нешева се извини за назидателния тон и обяви, че ще дари бонуса си.

17.02.2012 | 11:52
Шефката на здравната каса подаде оставка

(Обновена в 15.00)

Управителят на Националната здравоосигурителна каса Нели Нешева е подала оставка. Това е станало след среща на Нешева с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, съобщиха от пресцентъра на партията.

Нешева посочила в мотивите си, че напуска по собствено желание поста заради “създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители на НЗОК”.

От ГЕРБ обявиха пред журналисти в парламента, че не са решили още дали да приемат оставката на Нешева. Председателят на групата на управляващите Красимир Велчев каза, че мотивите на шефката на касата да депозира оставката си при председателя на НС Цецка Цачева били “лични”. “Сами се сещате, че в една институция, където се разпределят 3 млрд. лв., интересите са много силни и касаят много хора. Това, че г-жа Нешева е по-остра в изказванията си, не е толкова диалогичен човек, лично ние го намираме за положително качество за председател на НЗОК”, обясни Велчев.

Председателят на парламентарна здравна комисия Десислава Атанасова каза, че “след идването на д-р Нешева и нейния екип нещата в НЗОК се стабилизираха. Сега системата е спокойна, всички лечебни заведения получават своите средства в срок”.  

Припомняме, че по-рано днес пред агенция “Фокус” премиерът Бойко Борисов каза, че “като председател на ГЕРБ е помолил парламентарната група на партията да поиска оставката на Нели Нешева”.

“Нели Нешева работи много добре, но българите имат една много хубава поговорка – в кацата с мед е достатъчна една лъжичка катран, за да не може да се консумира медът. Повтарям още веднъж – работи много добре, но с едно действие, може да опорочиш всичко”. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет.

Тази сутрин Нешева се извини за тона си вчера, който, според нея, не бил назидателен, а на огорчен човек. Тя каза още в ефира на ТВ 7, че ще дари своя бонус на благотворителна организация. “Парите ще са за фондация "Благотворителност за България", която се занимава с много каузи”, обясни Нешева. И призова и екипа си да направи същото.

Вчера на пресконференция управителят на НЗОК призна, че е получила допълнително материално стимулиране в размер на малко над 12 хиляди лева, но смята, че парите й се полагат по закон, а и тя умеела да цени труда си. Ден по-рано депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров я обвини, че си отпуснала сама бонус от 30 хиляди лева.

От пресцентъра на НЗОК казаха за Bulgaria On Air, че "в момента г-жа Нешева не е в сградата, а те нямат информация". И обещаха, че когато има яснота по темата, ще получим коментар.

Преди да оглави Здравната каса Нешева бе главен секретар в Министерството на здравеопазването, а преди това оглавяваше дирекция "Здравеопазване" в Столичната община по времето, когато Бойко Борисов бе кмет.

Предишният шеф на касата Жени Начева бе отстранена, защото й бяха повдигнати обвинения, за отпускане на допълнителни средства към няколко болници.