Лекарският съюз иска пари от оперативни програми

Съсловната организация се оплака на министър Тотю Младенов, че си няма материална база.

16.02.2012 | 16:39
Лекарският съюз иска пари от оперативни програми

Какви са възможностите Българският лекарски съюз да се включи в различни оперативни програми на ЕС. Този бе основният въпрос, който постави ръководството на съсловната организация по време на среща с министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Лекарският съюз поставил на вниманието на министъра и проблема с липсата на материална база.

“От разговора стана ясно, че няма  възможности за финансиране на  строителството на Лекарския дом, но  има потенциал за изпълнението на двата проекта на здравното министерство. Те включват ангажименти за провеждане на специализирани обучения на лекари по определени специалности и подготовка на методични  ръководства за медицинско поведение, консенсус  и медицински протоколи по определени медицински проблеми”, съобщиха от съюза.

Министър Младенов изразил пълна готовност за съдействие с оглед  намиране на законови форми за иницииране и стимулиране на практическото изпълнение на вече започнатите от Министерство на здравеопазването проекти, свързани с обучението на лекарите. Той се ангажирал  още с  формулиране и задаване на бъдещите рамки за финансиране на предстоящи  проекти за следващия програмен период след 2014.

Лекарският съюз обаче ще продължи да настоява пред правителството за намиране на начини да бъдат подпомогнати усилията на организацията за проектно финансиране по оперативни програми на ЕС.