fallback

12 165 лева била премията за шефката на здравната каса

Трябва ли да чакам някой да ми даде нещо под масата, аргументира се Нели Нешева.

16.02.2012 | 13:49

Управителят на НЗОК Нели Нешева е получила 12 165 лева чисто допълнително възнаграждение за последните 15 месеца, призна самата тя на пресконференция днес. Но уточни, че сумата, която взела й се полагала по закон (чл. 108, ал. 3 от Закона за общественото осигуряване) и е от реализирани приходи от контролна дейност. От икономии от Фонд работна заплата не била получила нито стотинка.

Нешева бе категорична, че няма да върне парите, и заяви, че умее да цени труда си. “Когато човек е достоен, когато иска да го оцени обществото, той оценява труда си. Аз мога да не получавам нищо, но тогава ще бъда популист. Мога да кажа, че моите служители ще получават по 7 хиляди, а аз се задоволявам с 2 хиляди. Това ли е нещото, което очаква обществото? А аз да чакам някой да ми даде нещо под масата? Що за ръководител е този, що за отговорност може да носи този, който отговаря за 3 милиарда лева и казва, че няма да получава колкото служителите си? И ако ние искаме наистина да изграждаме достойни хора на това общество, трябва един път завинаги да престанем да бъдем лицемери”, каза Нешева.

Днес стана ясно, че на всички 2700 служители в НЗОК и РЗОК са изплатени допълнителни средства. Част от парите били от икономии по Фонд работна заплата, друга част - от контролна дейност. Раздадените суми за 2011 от глоби и санкции са 1 499 475 лева или 17.21 на сто, а не 25%, колкото се полагало да бъдат разпределени по закон. Под формата на бонуси били раздадени още 511 840 лева от тази дейност през 2010. Средната заплата на служител в касата с допълнителното материално възнаграждение била 747.79 лева при 750 средна заплата за страната.

За изминалите 15 месеца подуправителят е получил допълнително чиста сума от 15 158 лева. С едни от най-големите бонуси са били директорите на дирекции, които са взели по 10 858 лв., директорите на РЗОК - 5609, а началниците на отдели в контролна дирекция – по 8534.

Вчера от парламентарната трибуна депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров обяви, че Нешева си е определила бонус от 30 хиляди лева. Управителят на НЗОК изрази възмущението си, че е очернено името й, но каза, че още не е решила дали ще съди Гяуров за клевета. Самият депутат заяви днес, че е готов да се извини на Нешева за “математическата грешка при изчисляването”, но и тя трябвало да направи същото, защото вчера “шикалкавела”, че не е получавала никакви бонуси.

Bulgaria On Air попита Нешева защо, след като касата отчита стабилна финансова година и реализирани икономии, се е наложило в края на 2011 да се вадят средства от резерва за закупуване на животоспасяващи лекарства. Управителят отговори, че “НЗОК, като една сериозна финансова институция, си заделя средства в собствен оперативен резерв", но тези средства били заложени в бюджета, а думата “резерв” не носела същото значение, с което сме били свикнали през 2010. “Може да изникне някакъв катаклизъм, природен проблем. Ние трябва да имаме допълнителни средства, за да можем да се разплатим с болниците и всичките договорни партньори, които осигуряват здравни дейности. Когато се види в края на годината, че в някое от перата има недостиг на средства - било то в болнична помощ, било то към аптеките, да се разплащат от този резерв средствата”, добави Нешева и се поинтересува “защо българинът е толкова мнителен и недоверчив”.

fallback
Още от България
fallback