fallback

Трайков е готов с оставка заради АCTA

Кабинетът прие решение страната да се оттегли от търговското споразумение.

15.02.2012 | 10:49

(Обновена в 15:20)

Министерският съвет прие решение страната да се оттегли от търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА). Предстои позицията да бъде координирана с министъра на външните работи Николай Младенов. Неговият колега Трайчо Трайков пък заяви, че е готов да си подаде оставката, ако бъде поискана.

Експертите от енергийното министерство смятат, че в АСТА положителните страни са повече от отрицателните. Трайков призна пред БНТ, че подценил значението на дигиталните права в споразумението.

В доклада се говори основно за фалшифициране на търговски марки. "Предвид факта, че има много български производители, които страдат от фалшифицирането на техните търговски марки, аз бях убеден, че това споразумение е добро за България".

Трайков категорично отхвърли твърденията, че с решението за спиране на ратификацията "се ослушваме какво ще реши Европа". Само няколко дни по-рано, министърът заяви, че България няма да предприема никакви действия, включително внасяне за ратификация, до изграждане на единна позиция в Европейския съюз. До вчера 22 страни-членки подкрепиха споразумението.

Настоящият премиер Бойко Борисов обвини предшественика си Сергей Станишев и Меглена Кунева за участията им в заседанията на Европейската комисия, където е обсъждано споразумението. "Социалистите са водили всички тези преговори. Как не отидоха само на протеста да го оглавят за това, което те са договаряли".

Oт левицата отвърнаха, че решението на правителството не означавало нищо. "За да имаме реално действие, трябва да има решение на парламента", заяви депутатът Антон Кутев".

От "Коалиция за България" настояват парламентът да приеме декларация, в която ясно да се заяви, че България няма да ратифицира споразумението.

fallback
Още от България
fallback