fallback

ЕК ще наблюдава България за макроикономически дисбаланси

Брюксел ще анализира икономическите рискове за страната.

14.02.2012 | 18:39

12 страни от ЕС, сред които и България ще бъдат обект на мониторинг от страна на Европейската комисия за макроикономически дисбаланси. Брюксел смята, че тяхното макроикономическо състояние се нуждае от задълбочен анализ. Той трябва да установи какви са икономическите рискове за съответната страна.

Останалите страни, които ще бъдат обект на този анализ са Белгия, Великобритания, Дания, Италия, Испания, Кипър, Словения, Унгария, Финландия, Франция и Швеция.

Гърция, Ирландия, Португалия и Румъния няма да бъдат наблюдавани, защото ползват помощ от МВФ и ЕС. За останалите страни членки на съюза е преценено, че няма нужда от по-задълбочено внимание.

Анализът на ЕК ще бъде изготвян на базата на десет ключови икономически показателя, заявиха от пресцентъра на институцията. Това са размерът на държавните средства и задлъжнялостта, намаляване на конкурентноспособността, макроикономическата ситуация и динамиката на нейното развитие, стойността на работната сила, данъчната система и социалните гаранции.

Това е началото на новата Процедура за макроикономически дисбаланси, който ще задълбочи диалога между държавите-членки относно икономическата политика, обясняват от еврокомисията.

При необходимост, ЕК ще изготвя препоръки към конкретната държава-членка за предприемане на коригиращи мерки или за предпазване от задълбочаване на дисбалансите.

fallback
Още от България
fallback