fallback

Танов ще бъде глобен за разгласяване на държавна тайна

Шефът на агенция „Митници“ е обвинен, че е издал къде се съхранява държавният резерв от гориво.

14.02.2012 | 16:25

Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение на директора на агенция „Митници“ Ваньо Танов. Според наказателния кодекс, ако бъде намерен за виновен, той може да получи до 2 години условно или пробация. Заради чистото му съдебно минало обаче, най-вероятно ще бъде само глобен, обясни по време на пресконференция прокурор Румяна Арнаудова. Към момента шефът на митниците е с мярка за неотклонение „подписка“.

По-рано стана ясно, че производството е станало вследствие на сигнал, подаден от депутати от БСП.  Социалистите са сезирали прокуратурата затова, че в телевизионно интервю на 1 септември 2011, Танов е обявил количеството на държавния резерв с гориво за военновременни запаси, държано в "Лукойл".

„Ако говорим за резерва, също трябва да се знае, че “Лукойл Нефтохим” и “Лукойл България” трябва да поддържат определени военновременни запаси, които са около 8 милиона литра”, са били думите на Танов“, твърдят депутатите Антон Кутев и Петър Курумбашев.

Според тях по този начин той е нарушил Закона за защита на класифицираната информация.

Пред Mediapool градският прокурор Николай Кокинов е обяснил, че Танов ще бъде освободен от наказателна отговорност, тъй-като деянието му е извършено по непредпазливост.

fallback
Още от България
fallback