България се оттегля от споразумението АСТА

Трайков призна, че е подценил проблема с правилата в глобалната мрежа.

14.02.2012 | 12:10
България се оттегля от споразумението АСТА

Икономическият министър Трайчо Трайков внесе предложение в Министерски съвет за спиране на процедурата по ратификацията на търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА). Той уточни, че българската позиция ще бъде координирана заедно с министъра на външните работи.  България ще изчака да бъде изработена единна европейска позиция по документа, обясни Трайков пред журналисти.

За момента не е ясно дали страната ни ще оттегли подписа си от международния договор.

"За всички сега е по-удобна позата на обвинители, забравили предишното си битие, които сега тичат пред вятъра в опит да извлекат политически дивиденти и да се представят като борци за граждански права. Не очаквам никой да поеме вината за АСТА, затова сега аз заявявам, че поемам вината", подчерта още Трайков и призна, че като  вносител на окончателното споразумение за одобрение е подценил въпроса.

До момента 22 държави в Европейския съюз са подписали ACTA. Германия, Естония, Словения, Кипър и страните от БРИК  все още категорично отказват да ратифицират търговското споразумение, стана ясно по време на кръгла маса в Университета за национално и световно стопанство.

Според учените от катедра „Интелектуална собственост“ в УНСС, регулациите са закъснели. Виолета Цакова, ръководител на катедрата, обяви, че подкрепя ACTA, но не и в сегашния и вид. В момента по нищо не личи, че споразумението повишава сигурността на творците. Цакова е убедена, че в някои от текстовете се нарушават основни граждански права, като неприкосновеността на свободата и тайните на кореспонденцията. „Аз съм „за“ АСТА, но не и когато се нарушават човешките права“, уточни Цакова.

Според колегата й Борислав Борисов в дебата за ратификацията липсва позицията на учените. Той смята, че споразумението не дава ясни индикации чии интереси защитава – на правоносителите или на потребителите.

Сред участниците беше и един от организаторите на големия протест в София – Любен Ласкин. Той ясно подчерта, че недоволството на хилядите хора, които се събраха в столицата, не е насочено срещу защитата на авторските права, а срещу нарушението на човешките права. Гневът на протестиращите е насочен срещу тайното подписване на АСТА. Те настояват занапред подобни споразумения не се обсъждат на тъмно, а публично.