220 хил. българи - жертва на престъпление в последната година

Всеки пети нашенец е готов да се защитава сам - дори и с насилие, сочи проучване

31.01.2018 | 20:59 Редактор: Тодор Петров
220 хил. българи - жертва на престъпление в последната година

220 хил. българи, или 4%, твърдят, че лично са били жертва на грабеж/престъпление в последната една година. Това показват данни от национално представително проучване на Изследователски център "Тренд" и "24 часа" за нагласите на българите към личната им сигурност.

Всеки пети пък е готов сам да се защитава дори и с насилие. 62% биха се обърнали към полицията, ако се почувстват незащитени при престъпление, а 35% - към роднини, приятели и съседи. В тази група по-често попадат 18-29-годишни - над една четвърт, показват данните. Помощ от полицията са склонни да търсят повече жителите на малки селища в сравнение със София.

78% твърдят, че в България човек не може да се разхожда навсякъде и по-всяко време, без да се страхува от престъпление. В същото време 90% споделят, че в последната една година нито те, нито техни близки са били обект на грабеж или нападение.

Високи са дяловете на обявилите, че изпитват страх от крадци (78%), хора от ромски произход (64%), хулигани (69%). 8% от анкетираните от "Тренд" се страхуват от полицейско насилие, показват още данните.

38% се страхуват от насилие от мигранти, сред тях повечето са жени. Страхът от мигранти е най-масов в София - всеки втори, докато в по-малките градове и села делът на уплашените е по-нисък.

Четете повече в Dnes.bg