Стоматолози искат повече пари за профилактика

Сдружението на българските зъболекари предлага създаване на Фонд за дентална профилактика.

13.02.2012 | 17:24
Стоматолози искат повече пари за профилактика
Стоматолози искат повече пари за профилактика

Държавата напълно е абдикирала от задължението си да осигури адекватни условия за дентална профилактика, а следствието от това е трагичен зъбен статус на българите, каза на пресконференция днес д-р Венцислав Стоев, председател на Сдружението на българските зъболекари.  

В България има 8240 стоматолози при население от 7 364 000 души, което означава, че се падат по 893 човека на един зъболекар. Средната норма за европейските страни е 1200-1500 души на един дентален лекар, уточни д-р Стоев. Според него обаче има сериозни контрасти в разпределението. Специалистите в София, Пловдив и Варна съставляват 52 % от общия им брой за страната, докато има региони, в които липсват стоматолози. “19% от населението на страната са хора над 65 г., много от тях имат проблеми с протезирането, а то не се включва в здравното осигуряване. Децата са 16% от населението и пледираме да се обърне специално внимание именно на тях в момента”, призова д-р Стоев.

“У нас няма ясна картина на оралния статус на населението, липсва скрининг, няма и анализ на данни, който да послужи за основа на разработването на адекватни мерки”, заяви д-р Стоев. И заяви, че оглавяваното от него сдружение ще настоява пред здравните власти да бъде създаден Фонд за дентална профилактика, който да поеме заплащането на един основен пакет от дейности, насочен към превенция на заболяванията на зъбите и устната кухина.

Днес бе обявено още, че д-р Георги Конов е тазгодишният носител на званието "Зъболекар на годината".