Тристранният съвет обмисля актуализиране на пенсии и заплати през 2013

Държавните служители сами ще се осигуряват.

13.02.2012 | 16:28
Тристранният съвет обмисля актуализиране на пенсии и заплати през 2013
Тристранният съвет обмисля актуализиране на пенсии и заплати през 2013

Увеличаване от 1 януари 2013 с еднакъв процент на всички пенсии според възможностите на бюджета обсъдиха днес партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Финансовото и социалното ведомства, синдикати и бизнес се договориха още от догодина еднократно да се повишат и заплатите на държавните служители. Целта е да се компенсира поемането от тях на личните им осигурителни вноски.

Трите страни в съвета се обединиха около становището, че от началото на следващата година трябва да се криминализира укриването на осигурителните вноски, както и всички плащания с характер на социални помощи да се прехвърлят от НОИ към Агенцията за социално подпомагане. Председателят на БСК Божидар Данев каза, че днес е било прието и предложението на бизнеса за намаляване на санкционните лихви върху забавени осигурителни плащания.

Правителството се ангажира вноските за ранно пенсиониращите се служители на МВР, отбраната, правосъдието и ДАНС да бъдат актуализирани и да отговарят на размера и продължителността на получаваните от тях пенсии. До края на месец април ще бъдат предложени и конкретни мерки за по-строг контрол върху отпускането на инвалидни пенсии. КНСБ и КТ “Подкрепа” настояват да се дискутира и предложението за възстановяване на увеличената тежест на всяка година стаж във формулата за изчисляване на пенсията.

Социално-икономическите партньори в НСТС разгледаха и одобриха изменения и допълнения в общо пет наредби, които са в пряка връзка с приетите промени в Кодекса за социално осигуряване. Бяха приети предложените промени в Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски. Съгласно тях се ограничава размерът на сумите за дневни пари при командировка, върху които не се дължат осигурителни вноски. Промяната е в съответствие с разпоредбите на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, в който също е предвидено, че не се облагат сумите до двойния размер на дневните пари при командировка, определени с нормативни актове. По този начин се ограничава възможността плащания, които имат характер на трудови възнаграждения, да бъдат получавани под формата на дневни пари при командировка.

В Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица се предлагат промени във връзка с удължаването на периода, от който се изчисляват паричните обезщетения за безработица - от 18 на 24 календарни месеца.

На следващото заседание на съвета ще бъдат коментирани и възможностите за увеличаване на доходността на Сребърния фонд.