Законопроект залагал екологична бомба според ветеринари

Кметовете да отговарят и за животинските трупове, предвиждат промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

13.02.2012 | 15:38
Законопроект залагал екологична бомба според ветеринари
Законопроект залагал екологична бомба според ветеринари

Българският ветеринарен съюз окачестви като “скандални” текстове във внесения за разглеждане в Министерски съвет законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Д-р Вяра Гришина, председател на Комисията за ветеринарна защита в съюза, каза, че в готвения нормативен акт се “делегират ангажименти на кметовете на общини да извозват до екарисажите и да отговарят за труповете на животни”. “Нелепото вменяване на задължения на градоначалниците да се разпореждат с животински трупове и да отговарят за предотвратяването на зарази от мъртви животни е не само невъзможно, но и твърде опасно за населението”, категорична бе д-р Гришина. Тя прогнозира, че дребните животновъди ще изхвърлят мъртвите си животни в полето, защото транспортирането до единствените два в страната екарисажа (в Шумен и Варна) вече ще трябва да е за тяхна сметка. “Залагаме екологична бомба с този законопроект”, изрази опасения тя.  

В законопроекта се предвижда още разходите за изпълнение на държавната профилактична програма на животните да бъдат поемани от самите животновъди. “Браншът не може да посрещне подобни разходи. А и по този начин няма как да се следи за възникването и разпространението на болести. Законът не създава условия за контролиране на всички производители на месо, мляко, яйца дали имат сключени договори с лекари”, бе позицията на д-р Гришина.

Една трета от всички предлагани промени в закона са свързани с отнемане правата на Българския ветеринарен съюз и създаване на негово място на Федерация на ветеринарните лекари, каза председателят на съюза д-р Йордан Бойчев. “Нас искат да ни ликвидират, защото сме коректив на държавните контролни органи, защото не скриваме истината и алармираме обществеността при сериозна опасност”, заяви той.

БВС ще заведе дело за клевета срещу изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов, стана ясно още на днешната извънредна пресконференция на съюза. Ветеринарите били обидени, че Войнов нарекъл от парламентарната трибуна всички лекари от БВС “крадци, източващи парите на държавата”. Заради тези думи съюзът настоява за най-строго дисциплинарно наказание - отстраняване от поста. “В противен случай сваляме доверието си от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов”, декларираха ветеринарните лекари.