Проблемите във ВМЗ Сопот застрашавали гражданския мир

КНСБ и КТ “Подкрепа” се върнаха в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

10.02.2012 | 17:10
Проблемите във ВМЗ Сопот застрашавали гражданския мир

Лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа” настояха правителството да вземе “спешни и адекватни мерки”, за да се преодолеят ескалиращите проблеми във “Вазовските машиностроителни заводи” в Сопот, които “застрашават гражданския мир” в този район. Това стана днес по време на среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и двамата президенти на най-големите синдикати – Пламен Димитров и Константин Тренчев.

Оръжейното дружество дължи на работниците си две заплати – декемврийската и поет ангажимент по график за изплащане на едно старо трудово възнаграждение. Уверенията на ръководството на завода са, че разплащането ще се извърши още в понеделник. Предприятието ще е затворено до 17 февруари заради ниските температури, а работещите са принудени да ползват платените си отпуски сега.

Представителите на профсъюзите информираха министър-председателя и как се изпълнява споразумението, подписано между стачкуващите и ръководството на “Мини Марица-Изток” и изразиха безпокойство, че част от договореностите не се спазвали по вина на управлението на мините.

Димитров и Тренчев са запознали премиера с общата позиция на представителите на работодателските и синдикални организации за подобряване ефективността на Националния съвет за тристранно сътрудничество и усъвършенстване на тристранния диалог. Още следващата седмица ще се свика заседание на НСТС. На него се предвижда да се разгледат въпроси, свързани с пенсионната реформа. Още на днешния разговор е било акцентирано върху възрастта за пенсиониране на работещите в системата на Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи.

Двата синдиката изразиха безпокойството си от тиражираните в медиите твърдения относно фискалния резерв и намерението на финансовия министър да използва Сребърния фонд за предстоящите плащания по еврооблигациите през 2013 г.