Младите хора трайно напускали страната

Висшистите били по-образовани от бизнесмените, затова оставали без работа, обяви от парламентарната трибуна Валентина Богданова.

10.02.2012 | 15:54
Младите хора трайно напускали страната

България заема челна позиция сред безработните необразовани млади хора в сравнение с други държави от ЕС. 21.8% на възраст 15-24 години са неработещите младежи в страната срещу 4.4 на сто в Холандия и 16% в Румъния. Тази статистика изтъкна като повод народният представител от “Коалиция за България” Валентина Богданова, за да попита по време на петъчния парламентарен контрол министъра на образованието, младежта и науката какви мерки предприема ведомството му за намаляване на младежката безработица в страната.

Министър Сергей Игнатов отговори, че тази статистика не е нещо нововъзникнало. И обясни, че според него проблемът е в ниската образованост на младите хора. Затова призова: “Това е проблем на всички и независимо от политическите ни различия ние трябва да получим консенсус при разрешаването му”.

Валентина Богданова възрази, че проблем с намирането на работа имат не само необразованите млади хора, но и много специалисти. “Има висшисти, към които пазарът на труда не проявява интерес, а има и такива, които са с по-високо образование от българския бизнес, който не може да ги потребява”, мотивира се тя. И допълни, че тази е причината драстично да расте процентът на трайно напускащите страната хора на възраст 20-34 години.

Друг депутат от “Коалиция за България” – Георги Пирински, доразви темата за липса на връзка между теория и практика, недостиг на квалифицирани кадри в определени браншове и нуждата от въвеждане на система за професионално образование.

Липсва връзка между бизнеса и университетите. Висшите заведения не проявяват гъвкавост при въвеждането на обучение за сфери, където има недостиг на специалисти, но работим в тази насока”, обясни образователният министър. Той каза още, че за 2012-2013 г. са предвидени 30 млн. лв. по проект “Ученически и студентски практики”, който ще се финансира по Оперативна програма “Управление на човешките ресурси”. За 240 часа задължителна практика на дадено работно място, наблюдаван от наставник, всеки стажант ще получи стипендия от 300 лв. През програмата ще преминат 53 000 ученици и студенти.