САЩ призова за пълна прозрачност в енергийния сектор

България трябва да е енергийно независима, заяви специалният пратеник на Америка по енергийните въпроси Ричард Морнингстар.

09.02.2012 | 18:47
САЩ призова за пълна прозрачност в енергийния сектор

Необходимо е България да има пълна прозрачност и диверсификация в енергийния сектор, заяви Морнингстар след среща с президента Росен Плевнелиев.

„Това  включва ядрената енергетика и постигане на диверсификация по отношение на газовите доставки, както и развитие на ВЕИ и други алтернативни източници на енергия, допълни представителят на САЩ.

"В съвременния свят енергетиката е част от националната сигурност на всяка една страна. Нашите стратегически отношения със САЩ включват и енергийния сектор. Американските компании и инвестиции са добре дошли“, е подчертал Росен Плевнелиев по време на срещата.

Двамата са обсъдили начините и политическата воля, по които да бъде реализирана енергийната независимост, обясни секретарят по външната политика на президента Тихомир Стойчев.

Визитата на Ричард Морнингстар се случва няколко дни след като България бе посетена от държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън. След срещата й с премиера Борисов стана ясно, че е била повдигната темата за мораториума върху добива на шиистов газ.  Борисов обясни, че правителството трябва да бъде убедено в безопасността на технологиите, за да допусне фирми да разработват находища на територията на страната.