Правителството в дилема за електронната здравна карта

МЗ разширява функциите на Информационната система за ражданията, въвежда телемедицина в линейките.

09.02.2012 | 14:36
Правителството в дилема за електронната здравна карта
Правителството в дилема за електронната здравна карта

Един от приоритетите на сегашното управление е въвеждането на електронна здравна карта. “Тя е нужна, за да може да се придвижи и цялото електронно правителство”, каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов при откриването на 7-та конференция “Е-здравеопазване – технологии за управленска прозрачност и пациентска грижа”. “Единствената дилема е дали тя да е само за здравеопазването, или да имаме нещо универсално, което да ни идентифицира пред всички институции”.

Създаването и внедряване на интегрирана здравно-информационна система ще се осъществи чрез проекта БАЗИС, който се финансира с 9 729 833 лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013”.

“В момента е обявена тръжна процедура за реализирането на този проект и се очаква той да бъде финализиран през 2013 г. Благодарение на него всеки пациент ще разполага с достъп до медицинското си досие онлайн, ще се създадат още електронен болничен лист и електронни рецепти. Това отново ще повиши контрола в здравната система и ще улесни потребителите на нейните услуги”, каза още министърът на здравеопазването.

Здравното ведомство възнамерява да разшири и функциите на Информационната система за ражданията. Идеята е тя да се свърже с електронната система на ЕСГРАОН. По този начин срокът за получаване на ЕГН за новородените деца ще се скъси със 7-8 дни, обясни министър Константинов. “Общо 5381 раждания е имало през януари тази година. Броят на новородените е 5452, около 36% от тях са дошли на бял свят чрез секцио, а 9.2% са били недоносени, показват данните от регистъра на ражданията. Благодарение на това могат да се планират нуждите от ваксини в страната, например”, подкрепи със статистика резултатите от системата д-р Константинов.

По време на конференцията стана ясно още, че здравното ведомство е създало и електронен регистър на инвазивната кардиология. Предвижда през тази година да започне въвеждането на телемедицина в линейките. За тази цел те ще бъдат снабдени с електрокардиографи, които предават чрез GSM мрежите информация директно до центровете по инвазивна кардиология. Това ще ускори процеса по транспортиране на пациентите до най-близкото лечебно заведение, където може да им се окаже адекватна медицинска помощ.

Заместник-председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова-Проданова предложи създаването на Междуведомствена експертна група към МЗ, в която представители на различни ведомства и лечебни заведения да извършат цялостен анализ на това как да се развие електронното здравеопазване у нас и да дадат предложения за конкретни мерки.

По време на форума представители на държавни, общински и частни здравни институции, включително болници, лечебни комплекси и санаториуми, консултанти и анализатори се запознаха с националните и европейски стратегии в Е-здравеопазването, болничните информационни системи и унифицирането им. Свои решения, успешни проекти и стратегии представиха компаниите Hewlett-Pacard, “Контракс”, NDB/IBM, Oracle, Materna Information and Communication, “Глобъл Систем Сълюшън”, като акцент в споделения опит изведоха вземането на мерки за защитата на личните данни и сигурността на електронните системи.