Стара Загора ще се сдобие с интелигентна система за градски транспорт

Компанията "Телелинк" ще е свързана и с видеонаблюдението на кръстовищата и въвеждането на електронни билети

25.01.2018 | 17:27 Редактор: Велислав Филипов
Стара Загора ще се сдобие с интелигентна система за градски транспорт

"Телелинк" ще изгражда интелигентна система за градски транспорт в Стара Загора. Това обяви собственикът и председател на Борда на директорите Любомир Минчев по време на пресконференция в четвъртък.

По думите му работата на компанията в града ще е свързана с видеонаблюдение на кръстовищата и електронни билети. Вече са монтирани и електронни табла за градски транспорт, като се предвижда всички тези елементи да бъдат интегрирани в една обща система.

Договорът, който е подписан през декември, е за срок от 30 месеца, но от "Телелинк" предвиждат системата да бъде пусната в употреба частично още до края на тази година. 

По думите на Минчев подобен "умен“ градски транспорт генерира с до между 10 и 20 процента по-висока събираемост на средства благодарение на електронните валидатори, които намаляват възможността за пропуски в отчитането на пътниците.

Един от другите големи проекти, върху които работи компанията, е в София. По него "Телелинк" ще си сътрудничи с южнокорейски компании, като за целта вече е сформиран консорциум с участието на градските власти в Сеул, LG и Microsoft.

Целта на "Телелинк" е да създава решения, които не са приложими само за България, а и за подобни на нейните градове, посочи още изпълнителният директор.

Повече новините четете на Investor.bg.