Омбудсманът бъркал свободния избор на болница с този на лекар

Здравният министър ще разговаря с Константин Пенчев, за да уточнят законно ли е или не плащането за избор на екип в болниците.

09.02.2012 | 12:37
Омбудсманът бъркал свободния избор на болница с този на лекар

“Омбудсманът бърка в писмото си свободния избор на лечебно заведение с избор на лекар”. Така коментира пред журналисти здравният министър д-р Стефан Константинов препоръките, които вчера Константин Пенчев отправи към премиера.

Припомняме, че според омбудсмана става двойно заплащане на една и съща медицинска интервенция и “не е оправдано да се заплаща от здравноосигурено лице сума до 500 лв. (респ. до 900 лв.) за избор на лекар или екип при положение, че манипулацията се заплаща от НЗОК/РЗОК и съответните специалисти имат договорни отношения с болничното заведение, т.е. получават възнаграждение за труда си”.

 “Избор на лекар в основния пакет дейност, гарантиран от касата, няма, така че, аз не виждам по какъв начин ако един пациент иска да избере лекар, който в момента не е на работа, може да стане това. Оценявам усилията на омбудсмана да се намери решение по този много важен въпрос и мисля в началото на следващата седмица да направим един разговор, за да огледаме всички плюсове и минуси”, каза още д-р Константинов.

Ако има някакви противоречия в регламентацията, е нормално те да бъдат синхронизирани между различните здравни институции и тези, които формират и подписват Националния рамков договор”, коментира специално за Bulgaria On Air д-р Андрей Кехайов, председател на Сдружение “Български лекар” и президент на Югоизточноевропейски медицински форум. “Ясно е, че парите, които се получават чрез задължителното здравно осигуряване, не са достатъчни да покрият всички дейности в здравеопазването, но плащането за избор на екип има някаква регламентация и тук не става дума за финансиране на една дейност два пъти, а за самия избор, затова въпросът трябва да се разглежда изключително сериозно и коректно”, заяви д-р Кехайов.