fallback

Изборът на лекарски екип срещу пари противоречал на закона

Омбудсманът възразява срещу двойното заплащане на една и съща медицинска интервенция.

08.02.2012 | 17:50

Обудсманът Константин Пенчев сезира министър-председателя, че текстове в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ нямат законово основание. В писмото си до премиера той пише: „В Закона за здравето и в Закона за здравното осигуряване не се предвижда условие или ред за избор на лекар или екип срещу заплащане при хоспитализиране по клинична пътека на здравноосигурено лице и предвид чл. 12 от Закона за нормативните актове, няма законово основание за подобна детайлизирана уредба в подзаконов нормативен акт. В този смисъл разпоредбите на чл. 25-30 от Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ отиват отвъд делегацията, дадена от законодателя”.

Пенчев не намира за основателно да се въвежда подобен платен избор. Според него, лицето е здравноосигурено, всички дейности по клиничната пътека се заплащат на заведението за болнична помощ от НЗОК или РЗОК, а в тях се съдържат изисквания относно необходимите специалисти за изпълнението им. 

“Не е оправдано да се заплаща от здравноосигурено лице сума до 500 лв. (респ. до 900 лв.) за избор на лекар или екип при положение, че манипулацията се заплаща от НЗОК/РЗОК и съответните специалисти имат договорни отношения с болничното заведение, т.е. получават възнаграждение за труда си”, възразява омбудманът срещу двойното заплащане на една и съща медицинска манипулация.

Константин Пенчев препоръчва на министър-председателя да предприеме “необходимите действия, за да бъде съобразена наредбата с реда и условията за достъп до медицинска помощ, предвидени в Закона за здравето и Закона за здравното осигуряване, както и с Конституцията”.

fallback
Още от България
fallback