Мартин Димитров: Не бива да бързаме с АСТА

Скоро българските творци нямат да имат какво да ядат, каза пред депутатите министърът на културата.

08.02.2012 | 17:38 Редактор:
Мартин Димитров: Не бива да бързаме с АСТА
Мартин Димитров: Не бива да бързаме с АСТА

„Не разбирам защо министър Трайков бърза с ратификацията на Търговското споразумение за борба с фалшификацията – АСТА. Икономическата комисия, която оглавявам има доста резерви и призовавам да съберем максимално информация за въздействието на този документ върху обществото. Нека решим, след като и Европейската комисия приеме този текст, вместо да прибързваме“, заяви лидерът на СДС по време на дискусията в парламента за гласуването на АСТА.  ДПС и БСП категорично се обявиха против подписването на споразумението.

„Търговското споразумение за борба с фалшифицирането не ограничава свободата в интернет и няма да доведе до закриване на сайтове”, отговори Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, на изслушването.  „В много обществени кръгове възникнаха въпроси. В момента страните от Европейския съюз губят повече от 8 милиарда евро годишно, заради откраднати стоки. Принципно, АСТА трябва да е в интерес и на българските производители”, поясни Трайков, като допълни, че споразумението не нарушава гражданските права и свободи.

„България има възможност да отхвърли споразумението. Надявам се, при такъв сценарий, да го направи обосновано, за да не навреди на икономическите и външно-търговските отношения на страната”, допълни министърът. Според него  АСТА не налага промени в законодателството на Европейския съюз.

Теодор Захов, председател на Българската асоциация по информационни технологии заяви, че в частта, която касае технологиите (не само за интернет), АСТА съдържа рестриктивни текстове, които биха довели до ограничаване на технологичното развитие на държавата. „Това, че ние няма да си променим законодателството на база АСТА, нищо не означава. Ние ще трябва да се съобразяваме с неговите клаузи. С АСТА бихме въвели едно споразумение, което да възпрепятства българското технологично развитие. По-важно е да имаме свобода на използване на информацията. Не бива да се ограничават основни естествени права”, категоричен бе Захов.

Според Константин Павлов от Фондация „14-ти януари” Полша и Чехия са спрели процедурите по АСТА. „Има огромна нужда от реформа в областта на авторските и сродните права. Не може до всеки телефон и компютър да се сложи полицай”, посочи Павлов. 

„Трябва да намерим онзи баланс, който да гарантира правата и на потребителите, и безусловните права на авторите да получават възнаграждения за своя труд”, заяви  министърът на културата Вежди Рашидов по време на изслушване на заседанието.

„Категорично заставам зад пълното, неограничено, безусловно право на хората да общуват и споделят в мрежата, споразумението не засяга техните действия”, подчерта Рашидов.

„Призовавам обществото и младите хора да се успокоят, те няма да бъдат обект на преследване по интернет. Свободата на общуване ще бъде така гарантирана, както и досега“, каза още Вежди Рашидов, но предупреди, че скоро българските творци нямат да имат какво да ядат. Според него както в цял свят, така и у нас артистите се ползват с голяма популярност, но не така стои въпросът с техните авторски права и има незаслужени нападки към тях.