fallback

"За" и "против" Истанбулската конвенция - дебати, протести...

Управляващите предлагат документът да бъде ратифициран с резерви

23.01.2018 | 13:10 Автор: Тодор Петров

На дискусия, организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, депутати, представители на изпълнителната власт, неправителствени организации и експерти обсъждат спорните текстове от Истанбулската конвенция. 

160 организацаии са записали участие в днешната дискусия. Министърът на правосъдието Цецка Цачева първа взе думата, за да разясни какво всъщност показва документът. Тя обясни, че това е първият документ, който създава правна рамка за защита на жените от насилие.

Предложението на правителството е Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана с резерви. Цецка Цачева смята, че трябва да фигурира тълкователна декларация, за да се успокои обществото.

Цачева каза още, че няма да се признават браковете между хора от един и същи пол, сключени в друга държава, а децата в училище няма да изучават третия пол.

Омбудсманът Мая Манолова пък заяви, че винаги е била за приемането на документа и няма да промени мнението си. От Светия синод обаче са категорично против, защото според тях конвенцията подменя вярата.

В същото време днес бяха организирани два протеста - "за" и "против" ратификацията на документа. На ообед пред парламента се събраха хора, които се обявиха против Истанбулската конвенция.

"Опитва да се разруши изконните ни морални ценности. Знаем, че Бог е създал два пола - мъж и жена. Ако конвенцията бъде подписана, ще окаже въздействие на младите хора. Ще изгубят идентичност, няма да знаят кои са", коментира една от протестиращите пред камерата на Bulgaria ON AIR.

По-рано се проведе протест в подкрепа на ратифицирането на въпросния документ. Според застъпниците на идеята така ще се помогне за преодоляване на дискриминацията и неравенството между половете.

След Светия синод и католиците застанаха против Истанбулската конвенция. Според тях документът предефинира пола.

Междувременно министърът на правосъдието Цецка Цачева, предложи конвенцията да се приеме, но с резерви и с тълкувателна декларация, която да успокои обществото.

fallback
Още от България
fallback