Еврокомисията: България няма убедителни резултати срещу корупцията

Мониторинговият доклад настоява за по-усилено изпълнение на препоръките от Брюксел.

08.02.2012 | 12:24
Еврокомисията: България няма убедителни резултати срещу корупцията
Еврокомисията: България няма убедителни резултати срещу корупцията

България трябва по-усилено да изпълнява препоръките на Европейската комисия в редица области, се казва в новия мониторингов доклад от Брюксел. Критиките са основно в областта на борбата с корупцията по високите етажи. Според експертите на комисията стореното до момента от изпълнителната и съдебната власт не е достатъчно за постигането на действителен възпиращ ефект. Подобно е положението и в борбата с организираната престъпност и измамите.

Комисията посочва като слабост липсата на подборен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика при важни дела.

„Необходимо е да се реформира процесът за избор на Висшия съдебен съвет с цел постигане на по-голяма прозрачност и спазване на етичните норми, както и като важна стъпка към основна реформа на съдебната система”, се казва в текста.

Следващият доклад ще бъде представен през юли 2012. Тогава ЕС ще реши дали да продължи да следи реформите в съдебните системи на България и Румъния, или този контролен механизъм да отпадне. Ако България отново не покаже напредък, ще остане под наблюдение.

„Нашата вина е ясна и на предишните е ясна. Надявам се до юли да се обединим като нация и да направим така, че да имаме добър доклад”, заяви премиерът Бойко Борисов. Той критикува министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов заради постоянните противоречия със съдебната власт.  „Това е един от  факторите, правещи лошо впечатление на Брюксел. При тези приказки на министър Цветанов, че съдебната система е мафия, ако са верни, няма как да има добър доклад. Не взимам страна в спора. Помолил съм Цветанов да направи всичко възможно тази тема да се затвори”, допълни премиерът пред БНТ. Като виновник той посочи и бившия министър на вътрешните работи и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова.

Министър- председателят упрекна още опозицията и неправителствените организации, че са клеветили България в Европейския съюз и поради тази причина докладът е толкова критичен.