fallback

Преливат шест язовира

Река „Марица” скъса дига при свиленградското село Генералово.

07.02.2012 | 09:30

(Обновена в 12:37)

След трагедията в село Бисер още шест язовира в страната преливат, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Водата е достигнала критични нива във водоемите "Студен кладенец", "Ивайловград, "Боровица", "Камчия", "Ясна поляна" и "Йовковци". Контролирано се източват други три препълнени язовира - "Тракиец, "Ахелой" и "Георги Трайков". В най-засегнатите от тежкия снеговалеж области има и стотици малки язовири, които може да представляват опасност - 230 в Хасковска област, 78 в Кърджалийска и 197 в Старозагорска.

Язовир "Панчарево" е замръзнал, има 30 сантиметра лед и свободен обем 1.9 милиона кубически метра, тоест заплаха за столицата в момента няма.

По данни на министерството язовир "Иваново", който заради пропукване в стената вчера удави село Бисер, е залял площ от 503 декара. След аварията са изпуснати 3.145 милиона кубически метра вода.

Ситуацията в област Хасково продължава да е изключително тежка. Река „Марица” скъса дига при свиленградското село Генералово. Свиленградският квартал Гебран е наводнен, а 90 души са били евакуирани.От снощи е затворен граничния пункт "Капитан Андреево", заради заливане на пътен участък. Трафикът е пренасочен към Лесово. Граничен пункт "Капитан Петко войвода" е затворен за тежктоварни камиони. Тежките камиони на изхода за Македония се отбиват на паркинг в района на околовръстния път на Кюстендил.Според прогнозите на синоптиците валежите ще продължат, като ще бъдат придружени и от силен вятър. Очакват се опасни поледици.Очаква се днес бедстващият регион да бъде посетен от президента Росен Плевнелиев и европейският комисар Кристалина Георгиева.

fallback
Още от България
fallback