fallback

Лозанова ще прави Агенцията по заетостта по-популярна

EURES съветниците в бюрата по труда са консултирали над 11 000 души.

06.02.2012 | 17:45

Агенцията по заетостта смята да насочи усилията си през тази година към осигуряване на субсидиране по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, каза на пресконференция новият й директор Камелия Лозанова. Тя припомни, че през 2011-та са пуснати 5 нови схеми по европрограмата, като на най-голям интерес се радвала “Безопасен труд”. Българският бизнес вече успял да се ориентира към подобряване условията на труд и притежавал необходимите умения, за да се възползва от програмата. Това личало от подадените в агенцията над 400 предложения.

Лозанова представи и другите схеми - "Социални иновации в предприятията", програма, ориентирана към обучение на работното място от стари служителите на новите, "Квалификационни услуги на заети лица", адресирана пряко към предприятията,"По-близо до работа", при която се заплащат пътните разходи на служителите живеещи на над 80 км от работното си място.

С цел защита и регулиране на пазара на труда в страната и ефективна интеграция на Европейския трудов пазар са издадени 596 разрешения за работа на граждани от трети страни, сключени са 49 споразумения за сътрудничество и съвместна дейност между частните трудови посредници и териториалните поделения на агенцията, издадени са 100 удостоверения за регистрация за извършване на посредническа дейност. EURES съветниците в бюрата по труда са консултирали над 11 000 души, като 450 лица са започнали работа в чужбина със сезонни или постоянни договори, отчете резултати Лозанова. И уточни, че в момента се разработват правила за регистрация на новите агенции за временна заетост, които бяха създадени с промени в Кодекса на труда преди няколко месеца.

fallback
Още от България
fallback