БАН и BASF ще поощряват изследователски проекти

Подписаното споразумение било със знаков характер.

06.02.2012 | 16:41
БАН и BASF ще поощряват изследователски проекти
БАН и BASF ще поощряват изследователски проекти

Рамково споразумение за взаимно сътрудничество чрез научни изследвания, нови технологии, обмен и обучение на специалисти в областта на химията и Договор за спонсорство подписаха Българската академия на науките и BASF – България. Двата документа бяха парафирани от председателя на БАН акад. Никола Съботинов и управителя на BASF – България Валентина Диканска.

В рамките на подписаните договорености организациите ще поощряват изследователските проекти и други научни образователни инициативи в органични химични технологии, инженерна химия, проекти по енергийна ефективност, екология и опазване на околната среда. Чрез Договора за спонсорство концернът ще поеме плащането на членския внос, който химическите институти на БАН трябва да внасят всяка година за членството си в Международния съюз по чиста и приложна химия.

Академик Съботинов окачестви бъдещото сътрудничество като “изключително позитивен знак за партньорство между бизнеса и науката в България”. “Между нас има “химия”, каза Валентина Диканска. За нея подписаното споразумение било със знаков характер.

Припомняме, че сътрудничеството между БАН и BASF започна през миналата година, която бе обявена от ЮНЕСКО и ООН за Международна година на химията.