Осем души загинаха при наводнението в област Хасково

Гражданска защита е спасила двама мъже, бедствали шест часа на покрива на колата си.

06.02.2012 | 14:08
Осем души загинаха при наводнението в област Хасково
Осем души загинаха при наводнението в област Хасково

(Обновена 16:23)

 

Придошлите води на язовир „Иваново” са отнели живота на осем души. Четири от жертвите са от село Бисер, а две от град Маджарово. При скъсване на мост по пътя от село Иваново за Харманли, водите са отнесли  автомобил, в който е пътувало семейство. В колата е намерено тялото на жената, а това на съпругът й още се издирва, съобщават от МВР.

Вълната, заляла населеното място, е била повече от три метра и е потопила всичко по пътя си.

Гражданска защита е спасила с помощта на хеликоптер двама мъже, прекарали близо шест часа на покрива на колата си, докато тя е била влачена от водите. Двамата вече са в болница в Хасково, където получават нужната им помощ, обясни областният управител на Хасково Ирена Узунова.

От пресцентъра на МВР съобщават, че селото вече е достъпно, но спасителните операции продължават. Спасени са над 50 души.

Още сутринта на място пристигнаха премиерът Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който ръководеше операцията.

При спасяването на хората са използвани хеликоптери, като в последствие стана ясно, че това е било много рисковано, защото те са нямали системи, които да ги предпазят от заледяване и е имало опасност да замръзнат във въздуха.

По данни на МВР към момента преливат четири язовира – „Боровица”, община Черноочене, област Кърджали, яз. „Ясна поляна”, област Бургас, яз. „Йовковци”, област Велико Търново и яз. „Ивайловград”, област Кърджали.

Река Харманлийска е излязла от дигите и има опасност от заливане на пътя между селата Подкрепа и Стойково. Обстановката е под непрекъснато наблюдение от органите на ОДМВР – Хасково с оглед своевременно да се прецени необходимостта от евакуиране на населени места.

Железопътният път  в между Свиленград–Любимец, Раднево-Любеново и гара Хасково е наводнен и движението на влакове в тези участъци е преустановено. При необходимост и възможност, пътниците ще бъдат транспортирани  с автобуси. Нивото на р. Марица продължава да се повишава. Залят е пътен участък в района на ГКПП - Капитан Андреево, като превантивно е спряно движението на леки автомобили.

Кадри от мястото на събитието: