fallback

УСПЕХ стартира в 1307 училища

Проектът е финансиран със 100 млн. лв. за три години.

06.02.2012 | 13:03

1307 от общо 1800 държавни и общински училища в страната са се включили в стартиращия проект “Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти” (УСПЕХ), съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов.

Проектът е част от схемата „Да направим училището привлекателно за младите хора" по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и за 3-годишното му реализиране са отпуснати 100 милиона лева. До 53% от парите ще се използват за заплащане труда на учителите, а между 30 и 45 на сто от финансирането ще е за материално обезпечаване на различните извънкласни дейности.

Ръководителят на УСПЕХ Асен Александров обясни, че “целта на проекта е да се осмисли свободното време на учениците в държавните и общинските училища, включително и на учениците с нужда от специфична подкрепа, деца с риск от отпадане и прояви на агресия чрез участие в извънкласни и извънучилищни дейности”.

149 888 ученици от страната ще развиват допълнителни знания и умения в 12 238 различни извънкласни дейности. Около 15% от децата са предпочели да се включат в кръжоци, насочени към здравословен начин на живот, а 12% в групи за усъвършенстване на комуникацията и родния език. Асен Александров се похвали, че 22.4% или около 30 000 от децата са предпочели да участват в извънкласни дейности през ваканциите.

Очакванията са през следващите 3 години да се включат около 500 000 ученици и всяка учебна година в различните училища да има около 15-20 хиляди различни извънкласни дейности, което според екипа на проекта е нещо грандиозно като размах и замисъл.

От образователното министерство отчитат, че над 700 училища в страната за пръв път се включват в проекти по европейски структурни фондове, но смятат, че злоупотреби със средствата не биха могли да се извършат. Заместник-министър Петя Евтимова специално за Bulgaria On Air обясни, че в училищата ще бъдат извършвани проверки на място от експерти на МОМН, МТСП и от одитори на ЕС по оперативната програма.

fallback
Още от България
fallback