Хеликоптери ще спасяват хората от село Бисер

Скъсана язовирна стена потопи село в област Хасково

06.02.2012 | 08:52
Хеликоптери ще спасяват хората от село Бисер
Хеликоптери ще спасяват хората от село Бисер

(Обновена в 11.57)

Скъсана стена на язовир Иваново заля къщи в село Бисер, област Хасково. Приливната вълна е била с височина около 3 метра. Пред БНР кметът на Харманли Михаил Лисков заяви, че 90% от селото е под вода. Той коментира още, че е имало проблем с язовира и се е очаквало да се случи инцидент. Междувременно в област Хасково бе обявено бедствено положение. Засега няма информация за пострадали хора.

От „Гражданска защита” осигуриха лодки за евакуация. В спасяването на хората са включени и военни части, заяви областният управител на Хасково Ирена Узунова коментира пред БТА. От авиобазата „Крумово” вече са излетели хеликоптери, които да окажат помощ при евакуацията на хората от селото. Пред националната телевизия премиерът Бойко Борисов заяви, че рискът кугърите да паднат, след като излетят, е много голям. Той обясни, че хеликоптерите, за които е платено над половин милиард лева, нямат обледенителни системи и е поет риск машините да летят по-ниско от 60 метра, каквато е горната граница.

„Проблемът е, че най-скъпата техника, която държавата е взела, няма, обледенителни системи на витлата и те не могат да прелетят през облаците”, заяви Бойко Борисов. По думите му, хеликоптерите се придвижват с риск за живота на летците. Премиерът заяви, че е изпратена всичката налична техника, но зимната обстановка затруднява по-бързото придвижване.

Вътрешния министър Цветан Цветанов съобщи, че са евакуирани над 35 души от село Бисер и се работи по осигуряването на общински помещения, в които да бъдат настанени.  Съседните области Бургас, Кърджали, Пловдив, Стара Загора са в готовност с тежкопроходима техника за допълнително включване в спасителни дейности, коментира министър Цветанов, цитиран от агенция Фокус.

По непотвърдена информация на БНР се е скъсала още една стена край село Елена и се очаква втора приливна вълна. Проблемът с язовира се е появил през 2008. Оттогава датират и преписките между община Харманли, областният управител на Хасково и Министерството на отбраната за ремонта на стената.

Очаквайте подробности.