Екологията е на първо място за България, категоричен е Борисов

Ние сме изключително впечатлени и горди от прогреса, отбелязан от вашата страна заяви Хилъри Клинтън по време на посещението си в София.

05.02.2012 | 16:38
Екологията е на първо място за България, категоричен е Борисов

Природата и екологията са на първо място за България. Докато не убедим обществото, че няма опасност, не можем да вървим напред, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет, след като се срещна с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Тя пристигна в страната по обед, а според информацията двамата са обсъдили наложения в България мораториум върху проучването и добива на шистов газ.

Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъде с вас. Това сме правили и в миналото. Ние сме изключително впечатлени и горди от изключителния прогрес, отбелязан от вашата страна“, заяви държавният секретар на САЩ след срещата си с премиера и министрите на външните работи, на икономиката, на финансите, на отбраната и на вътрешните работи на страната.

Гледаме прагматично на всеки един проект – пази ли природата, околната среда, какво би се случило с всичко това в следващите 15-20 години, обясни министър-председателят.

От своя страна Хилъри Клинтътн заяви, че САЩ търси начини за задълбочаване на военното сътрудничество и за извършване на цялостен преглед на състоянието на това сътрудничество и накъде ще върви то в бъдеще.

Като съюзници в НАТО, България и САЩ работят рамо до рамо из целия свят, адресирайки критично важни въпроси – от осигуряване на успешен преход в Афганистан и опазването на мира в Косово до диверсифициране и обезопасяване на енергийните доставки, включително и в ядрения сектор. Ние сме пратньори в напредъка на енергийната независимост и сигурност на България и в опазване на красивата българска природа. Когато демонстрираме безопасността на технологиите, тогава ще преследваме и двете цели. Ще бъдем рамо до рамо с българския народ и правителство, когато те работят за осигуряване на енергия на достъпни цени, която удовлетворява вашите нужди. Ще изпратя своя специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика Ричард Морнингстар идната седмица. Той ще проведе разговори на експертно ниво за това как ние можем да помогнем за опазване на вашата околна среда и за постигане на енергетичните ви цели. Нашето отлично сътрудничество разпознава и възпира трафика на ядрени и други радиоактивни материали, каза Клинтън, цитирана от БНР.

Снощното вето накара Клинтън да заяви, че с Русия не може да се преговаря конструктивно.

"Много е трудно да си представим, че след най-кървавия ден в Сирия, те са тези, които ще възпрепятстват международната общност да заклейми това насилие. Бих искала да ги попитам: От какво още се нуждаем, за да действаме решително в Съвета за сигурност? България подкрепя аспирациите и правата на сирийския народ. Ние сме благодарни затова. Станалото вчера в ООН е изключително неправилно. Страните, които отказаха поддръжката на Арабската лига, на нейния план, те носят пълна отговорност за подкрепа на бруталния режим в Дамаск. Трагично е, че след цялата извършена работа от страна на Съвета за сигурност, все още имаше вот 13 на 2. Опасявахме се, че непредприемането на това действие би увеличило шансовете за една брутална гражданска война“, каза още държавния секретар на САЩ.

Клинтън дойде по покана на външния министър Николай Младенов. В рамките на посещението си тя се срещна с президента Росен Плевнелиев и даде висока оценка на съвместните военни съоръжения в България, посочват от пресслужбата на държавния глава.

1050 полицаи се грижат за охраната на обществения ред при днешното посещение на Хилъри Клинтън, съобщиха от пресцентъра на МВР.