fallback

България влезе в европейската мрежа за борба с нефтените разливи

Досега единственият кораб в Черно море бе базиран в Румъния.

05.02.2012 | 14:10

България стана част от страните, в които Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) има разположени специализирани кораби за борба с нефтени разливи.

Според отчета на Изпълнителна агенция "Морска администрация" към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2011, досега единственият кораб в Черно море бе базиран в Румъния.

Благодарение на активната позиция на Морска администрация през изминалата година, EMSA взе решение да разположи втори кораб за борба с нефтени разливи в Черно море, съобщиха от ведомството.

Плавателният съд "Еnterprice", който е собственост на фирмата "BM GUST", ще бъде част от изградената и поддържана от EMSA мрежа от специализирани кораби в морските пространства на ЕС.

В началото на миналата година EMSA заяви, че осигурява 4.2 млн. евро за оборудване на втория кораб в Черно море. Плавателният съд ще обслужва западното крайбрежие на Черно море, където попадат Румъния, България и част от Турция. Изискването на EMSA е при инцидент специализираният плавателен съд да може до 24 часа да е на мястото и да започне събирането на разлива.

„През изминалата година бе постигнат сериозен успех и в дългосрочната цел за подобряване на обективността, избягване на вариантите за манипулиране, гарантиране на прозрачността и ограничаване възможностите за корупционен натиск при изпитите за придобиване на правоспособност на морските лица. Беше възложена и изработена компютърно базирана програма за тестово изпитване. В централния офис в София и във всички регионални дирекции на "Морска администрация", бяха оборудвани кабинети, включително с видеонаблюдение, за компютъризирано провеждане на изпити“, пише още в съобщението на изпълнителната агенция.

 Според експертите това ще даде възможност за намаляването на човешките грешки при изпитването и провеждане на перманентни сесии, което ще даде възможност на морските лица да се явяват на изпит по всяко удобно за тях време.

fallback
Още от България
fallback