„Софийски имоти“ ще бъде продадено на части

В момента дружеството води 93 дела.

04.02.2012 | 16:30
„Софийски имоти“ ще бъде продадено на части
„Софийски имоти“ ще бъде продадено на части

За изминалите 4 години печалбата на столичните общински дружества е нараснала с 3 пъти. На този етап само фирмите „Егида“ , „Озеленяване“ и „Галатея“ работят на загуба, това заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR Николай Стойнев, заместник-председател на Столичния общински съвет. Той посочи още, че „Софийски имоти“ ще бъде продадено на части.

Според Стойнев че общинските дружества в определени случаи са неконкурентни на пазара, защото работят на светло и се борят с растящата сива икономика. Но пък от друга страна от ГЕРБ са горди, че са успели да потушат редица скандали в много фирми на общината и са подобрили финансовите им резултати.

Има сериозно подобрение в резултатите на дружествата, а за последните четири години средно печалбата им се увеличи близо три пъти и това е следствие на сериозния контрол, който беше осъществен“, каза още заместник-председателя на Общинския съвет.

Общинското дружество „Софийски имоти“ придобило лоша слава, няма да се приватизира изцяло, защото в капитала му има имоти, които са ценни за столичното кметство.

Засега няма ясна оценка какви са обектите, знае се само, че са около 500. Предстои да бъде изготвен правен анализ и актуализация на капитала на дружеството. Процедурата ще отнеме поне две години.

По стара оценка активите на „Софийски имоти“ възлизат на 30 милиона лева. В момента дружеството води 93 дела, най-вече със собственици на реституирани имоти.