fallback

Борисов обеща да не пипа мораториума върху шистовия газ

"Шеврон" подходи много неорганизирано и подцени страховете на българския народ, заяви министър-председателят.

04.02.2012 | 10:26

Премиерът Бойко Борисов отсече, че докато хората се страхуват няма сила, която да го накара да преразгледа решението за мораториум за добива на шистов газ у нас.

"На Хилари Клинтън ще отговоря, че американската компания "Шеврон" подходи много неорганизирано и подцени страховете на българския народ за проучването и добива на шистов газ", отговори премиерът пред БНТ на въпрос дали ще отстъпи за забраната, ако му бъде оказан натиск от държавния секретар на САЩ. Хилъри Клинтън пристига утре на 5-часова визита.

"След приемането на мораториума поканих "Шеврон" и им заявих, че сме избрани от българския избирател и трябва да отговаряме пред него. Помолих ги да убедят хората, че добивът и проучването на шистов газ е безопасен и че няма да има проблеми", добави премиерът, като припомни обещанията си от лятото, че няма да допусне прочуване, което да застрашава околната среда.

Вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, министрите Николай Младенов, Аню Ангелов и Трайчо Трайков, както и посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова също ще се включат в разговорите утре.

Ще бъдат обсъдено и военнополитическото сътрудничество, в това число съвместните военни съоръжения, участието на България в Афганистан и регионални въпроси, свързани със Западните Балкани, случващото се в Близкия изток и Северна Африка. Сред важните теми са и някои големи енергийни проекти и ядрената енергетика.

В неделя първата дама на американската дипломация ще се срещне и с президента Росен Плевнелиев.  

fallback
Още от България
fallback