Борисов обеща да не пипа мораториума върху шистовия газ

"Шеврон" подходи много неорганизирано и подцени страховете на българския народ, заяви министър-председателят.

04.02.2012 | 10:26
Борисов обеща да не пипа мораториума върху шистовия газ

Премиерът Бойко Борисов отсече, че докато хората се страхуват няма сила, която да го накара да преразгледа решението за мораториум за добива на шистов газ у нас.

"На Хилари Клинтън ще отговоря, че американската компания "Шеврон" подходи много неорганизирано и подцени страховете на българския народ за проучването и добива на шистов газ", отговори премиерът пред БНТ на въпрос дали ще отстъпи за забраната, ако му бъде оказан натиск от държавния секретар на САЩ. Хилъри Клинтън пристига утре на 5-часова визита.

"След приемането на мораториума поканих "Шеврон" и им заявих, че сме избрани от българския избирател и трябва да отговаряме пред него. Помолих ги да убедят хората, че добивът и проучването на шистов газ е безопасен и че няма да има проблеми", добави премиерът, като припомни обещанията си от лятото, че няма да допусне прочуване, което да застрашава околната среда.

Вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, министрите Николай Младенов, Аню Ангелов и Трайчо Трайков, както и посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова също ще се включат в разговорите утре.

Ще бъдат обсъдено и военнополитическото сътрудничество, в това число съвместните военни съоръжения, участието на България в Афганистан и регионални въпроси, свързани със Западните Балкани, случващото се в Близкия изток и Северна Африка. Сред важните теми са и някои големи енергийни проекти и ядрената енергетика.

В неделя първата дама на американската дипломация ще се срещне и с президента Росен Плевнелиев.