Онкологичната болница с нови придобивки

През тази година Специализираната болница по онкология ще се сдобие с нова Гама камера и клиника по гръдна хирургия, бронхология, мамология и реконструктивна хирургия.

03.02.2012 | 15:04
Онкологичната болница с нови придобивки
Онкологичната болница с нови придобивки

За целта Министерство на здравеопазването е предоставило на лечебното заведение 1.8 млн. лв. На болницата са били отпуснати и 70 хил. лв. за купуване на 4 радиоактивни източника за брахитерапия. Извън тези средства от 2008 г. досега болничното заведение е получило от МЗ 6 милиона лева.

По Оперативна програма „Регионално развитие” е одобрен проект за финансиране с 29 милиона лева на разширяване на лъчетерапевтичния комплекс към Специализираната болница по онкология. Здравното министерство е бенифициент по проекта. Комплексът ще включва изграждането на 4 специализирани помещения, в които ще се монтират два мултимодални линейни ускорителя, които ще са в състояние да извършват най-модерно лъчелечение, включително модулирано по обем ротационно облъчване. Предвиждат се още компютър томографски симулатор и магнитно резонансен томограф с възможности за спектроскопия за най-прецизно определяне на туморните обеми. Комплексът трябва да бъде готов до края на 2013 г., уточняват от МЗ.