fallback

Предложение на "Топлофикация“ вкарва домоуправителите в нарушение

Усложнена наредба затруднявало почистването на прилежащите площи.

03.02.2012 | 12:57

"Топлофикация София“ имала намерение да вмени на домоуправителите задължението да събират просрочените сметки на абонатите, съобщиха от Националното сдружение на домоуправителите. "До този момент официални разговори по тази тема не са водени, а информацията научихме от медиите", заяви Петър Конов, съучредител.

Юристът на сдружението Георги Славов поясни, че Законът за управление на етажната собственост не позволява на домоуправителите да събират комунални сметки.

Славов обърна внимание и на темата за почистването на тротоарите през зимния сезон. С наредба на Столична община, домоуправителите се задължават да следят за почистването и ледените висулки по покривите.

Проблем обаче остават прилежащите площи на блоковете. Според Наредба 6 на Министерството на регионалното развитие, задължение на домоуправителите е да следят и организират почистването на прилежащите площи.

Проблемът е, че нормативната уредба за определяне на прилежащата площ е твърде тромава. От домоуправителите се изисква да извадят специална скица, която да определи размерите на площта. На всичко отгоре, според сдружението, издаденият документ е твърде сложен за разчитане, а това от своя страна пораждало спорове между кооперациите. Предложението е прилежащата площ за всяка кооперация да е например с размери по три метра отляво, отдясно и фронтално.

За непочистен тротоар столичният инспекторат налага глоба между 150 и 500 лева на домоуправителя. В случай, че е едноличен търговец – между 700 и 2000 лева. Наблюденията на сдружението обаче показали, че инспекторите предпочитали да санкционират предимно търговците, заради по-високите глоби.

fallback
Още от България
fallback