2 банки се борят да станат Фонд за жилищно обновяване

Хората все още не знаят как да кандидатстват, заявиха от Сдружението на домоуправителите.

03.02.2012 | 09:09
2 банки се борят да станат Фонд за жилищно обновяване

(Обновена в 16:25)

Министерството на регионалното развитие отпуска 63 милиона лева по Оперативна програма "Регионално развитие"  за саниране на многофамилни сгради в 36 селища на страната.

Специален фонд ще предоставя нисколихвени заеми. Днес бяха отворени офертите на кандидатите. Документи са подали две банки - Първа инвестиционна банка и Корпоративна търговска банка.

Лихвата и гратисният период за плащане на заема са критериите с най-голяма тежест при избора на изпълнителя. Предстои оценяване по още шест показателя. Очаква се победителят бъде обявен в понеделник. До момента Първа инвестиционна има 22 точки, а Корпоративна търговска банка – 30 точки.

По данни на ресорното министерство близо 19 000 многофамилни сгради в страната се нуждаят от саниране.  Собствениците ще могат кандидатстват по програмата от пролетта на тази година.

През тази година регионалното министерство започва обновлението, но хората все още не знаят как да кандидатстват. Екипът на Лиляна Павлова до момента не е обявил конкретните процедури за кандидатване, заявиха днес от Националното сдружение на домоуправителите.

Предвижда се за цялата страна да има 6 регионални структури, които да движат целия процес за обновяването на жилищните сгради.

Важно изискване за кандидатстването по проекта е да бъде учредено Сдружение на собствениците на етажна собственост. В цялата страна до момента са учредени не по-вече от двайсетина.

"Хората най-често се оплакват в Сдружението на домоуправителите заради липса на комуникация и адекватно информационно обслужване от страна на местната власт по въпросите за санирането“, заяви Петър Конов за Bulgaria On Air, член на сдружението.

Другият проблем е, че общинските администрации не разполагат с необходимата документация за създаването на сдружение на собствениците.