Сливи за смет или автомобилни гуми за чист въздух, СО се бори със замърсяването

Кампанията е започнала от кв. "Овча Купел" и "Младост" неслучайно

14.01.2018 | 09:25 Редактор:
Сливи за смет или автомобилни гуми за чист въздух, СО се бори със замърсяването
Сливи за смет или автомобилни гуми за чист въздух, СО се бори със замърсяването

Близо 2600 излезли от употреба автомобилни гуми е събрала Столичната община в рамките на кампания, която започна в началото на декември, съобщава Dnes.bg по информация от в-к "Труд".

Целта на акцията е неизползваемите гуми да не попадат на нерегламентирани сметища, откъдето да бъдат събирани и изгаряни, като по този начин да замърсяват и без това не особено чистия въздух в последно време.

Инициативата на Столичния инспекторат стартира в районите "Овча купел" и "Младост". 
"Ще продължим в "Люлин", "Връбница" и после отново в "Младост" и "Овча купел". Целта е да се освободят гражданите от старите гуми, защото те за специфичен вид отпадък и трябва да отидат за рециклиране", обясни Татяна Асенова от звено "Контрол на компонентите и факторите на околната среда" в инспектората.

Графикът се и ще се публикува редовно на сайта на инспектората.

По думите на Асенова, софиянци приемат много добре идеята да се отърват от старите си гуми, без да ги оставят на боклука.

"Младост" и "Овча купел" са избрани неслучайно за началото на кампанията, тъй като предишни проверки там са установили най-големи количества изхвърлени гуми. Подобно е положението в "Люлин", "Връбница" и други райони, затова идеята е инициативата не само да продължи, но и да разшири обхвата си.

Адресите, които са посочени за събиране на непотребните гуми, са общински терени, на които няма обекти и инфраструктура. Там гумите се събират, а след това биват транспортирани до депо "Враждебна", откъдето ги вземат лицензираните фирми за рециклиране.

Освен това в борбата са чист въздух се проверяват и автосервизи, за които има подозрение, че продават използвани моторни масла за горене в отоплителни уреди. Вече има глобени 2 такива сервиза за подобна дейност.

От тази седмица стартира и кампания за събиране на излишни дрехи и текстилни материали, защото и те често се горят в печки за отопление.  На определени адреси в три столични района – "Оборище", "Слатина" и "Люлин", вече са поставени контейнери със специални стикери, в които гражданите могат да хвърлят ненужни дрехи и текстилни продукти. Събраното количество ще бъде предадено на специализирана фирма за оползотворяване.