fallback

Британските университети с тройно по-високи такси

3,6% по-малко българи в сравнение с миналата година са подали документи за обучение в британски висши учебни заведения.

02.02.2012 | 16:34

2144 кандидат-студенти са изявили желание към 15 януари да се обучават във Великобритания, но се очаква броят им да се увеличи, тъй като сроковете са удължени и ще бъде дадена възможност и на други желаещи да депозират исканията си по време на изложението “Световно образование”, което ще се проведе на 4 и 5 февруари в столичния хотел “Хилтън”. Това съобщи на пресконференция Ирина Христова, управител на “Интеграл” и координатор на изложението. За пръв път с кандидатите ще се проведе 15-минутно интервю в България.

По-ниският интерес към университетите на Острова вероятно се дължи на почти тройното увеличение на таксите за бакалавърските програми, които достигат до 9000 паунда годишно, но пък всеки от университетите е разработил условия за компенсиране на учащите, които са с по-нисък доход. Отстъпките варират между 1000 и 3000 паунда и ще се определят на база оценките от матурите и дохода на семейството, обясни Ирина Христова. Едни от най-предпочитаните британски университети са тези в Ковънтри, Портсмут, Съндърланд, Бедфордшир и Шефилд. 167 български студенти са се обучавали миналата година в Дания, където висшето образование е безплатно, но пък стандартът на живот е доста по-висок и изисква повече средства. Оказва се, че холандските висши учебни заведения, където през 2011 г. са се обучавали 1450 българи, са доста предпочитани от нашите сънародници.

На изложението в София за пръв път ще бъдат представени два шведски университета, чието преимущество било, че работели в тясно сътрудничество с големи компании като Ериксон, ИКЕА и Волво, а това гарантирало на бъдещите специалисти евентуална реализация в тези предприятия. Бакалавърските програми в шведските университети са безплатни, а мултинационалната среда давала възможност за по-бързата интеграция.

В програмата на форума са предвидени семинари за родители, които ще могат да научат възможностите за финансиране, цените и спецификата за обучение в различните държави. Бъдещите студенти пък ще успеят да се информират как да си изберат университет в чужбина и как да се подготвят добре за кандидатстването.

fallback
Още от България
fallback