Полезни изкопаеми ще се добиват само след направена екооценка

Протестите на екоорганизациите показват пълно невежество, смята Евдокия Манева.

02.02.2012 | 13:55
Полезни изкопаеми ще се добиват само след направена екооценка

До края на февруари трябва да бъдат приети измененията в Закона за околната среда и водите, съобщи за Bulgaria On Air заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

Днес има заседание на ресорната парламентарна комисия. Предвиден е специален текст в Закона за околната среда, с който се казва, че в бъдеще всички терени ще се дават на фирмите за проучване и добив на подземни богатства, само след направена Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) - както на етап проучване, така и на етап добив.

Промените в закона добиха обществен отзвук след шумните протести на екологичните организации по отношение на добива и проучването на шистов газ  с технологията "хидравличен удар". Парламентът вече наложи мораториум върху добива и проучването.    

Екообщността настоява концесионерите да предоставят фирмените си програми за добив на шистов газ. Манева заяви, че това предложение трябва да се уреди не с изменение на закона за околната среда, а закона за концесиите. "Във всяка програма обаче има фирмена тайна. Ако това предложение влезе в закона, със сигурност някои текстове ще бъдат недостъпни. Не може да се иска всичко".

Заместник-министърът не пожела да коментира твърдението, че в България се добива шистов газ без направен ОВОС. "Това твърдение е нелепо. Всички работни програми на предприятията, които добиват полезни изкопаеми се съгласуват както с Министерството на околната среда и водите, така и с Министерството на икономиката. Освен това, няма никакви пречки при констатирани нарушения да бъде сигнализирано екоминистерството. За съжаление, констатираме за пореден път, че протестите на екологичните организации показват пълно невежество и непознаване на законите".

От Синята коалиция пък заявиха, че внасят предложение да бъде отменен мораториумът за добив на шистов газ.  От партията на Костов и Димитров са получили становище на БАН, според което било неразумно страната да изпусне шанса да добива и проучва шистов газ. Валентин Николов oт ГЕРБ е категоричен, че няма да бъде отменено решението.