Европредседателството стартира! Начело сме на Европа за 6 месеца

За да пребъде ЕС ни трябва разбираема реч, опростени процедури, взаимно доверие, заяви Румен Радев

11.01.2018 | 19:38 Редактор: Жанета Нейкова
Европредседателството стартира! Начело сме на Европа за 6 месеца

България застава начело на Европейския съюз за следващите 6 месеца.

Председателството беше предшествано от "драконовски" мерки за сигурност, фалшив сигнал за бомба на летището и вълна от протести. 

От 19.30 в Народния театър се провежда официалната церемония за началото на българското председателство на ЕС. Там прозвуча българският химн и този на Общността.

"Тримата големи" в ЕС - председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европарламента Антонио Таяни и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъдат посрещнати в специално построена шатра, в която ще бъде прожектирана интерактивната изложба, представляваща визитната картичка на страната ни.

Министърът на европредседателството Лиляна Павлова вече отправи своята реч, в която заяви:

"За нас, българите, присъединяването към Европа преди 11 години беше сбъдната мечта. Искам да благодаря на всички онези, които през изминалите години и до днес, работиха усилено, за да можем да достигнем този исторически момент за България сега".

Президентът Румен Радев пък насочи вниманието в по-дълбоката реалност и подчерта, че конкурентоспособността не бива да се постига чрез орязване на социални права, а чрез прозорливи инвестиции в образованието и високите технологии.

"Убеден съм, че когато проблемите засягат всички, ключът е в реализма и солидарните усилия. За да пребъде Европа, ни трябва разбираема реч, опростени процедури, взаимно доверие,  ново самочувствие и надмогване на егоизма", категоричен бе той.