Пари от бюджета отиват за "Бургас-Александруполис"

Кабинетът имал намерение да изплати дълговете към партньоритe по проекта до края на 2012

01.02.2012 | 10:07
Пари от бюджета отиват за
Пари от бюджета отиват за "Бургас-Александруполис"

България има намерение да изплати дълговете си към партньоритe за нефтопровода "Бургас-Александруполис" до края на 2012, заяви в интервю за агенция "Интерфакс" посланикът ни в Москва Пламен Грозданов.

Ръководителят на дипломатическото ни представителство припомня, че дългът на България пред руските акционери е в размер на 6.38 милиона евро. Парите за погасяване на задълженията са заложени в бюджета на страната за тази година.

През декември 2011 правителството се отказа от участие в строителството на нефтопровода и предложи на партньорите – Русия и Гърция, да разгледат въпроса за прекратяване на договора. Ако те се откажат, София
има намерение едностранно да излезе от междуправителственото споразумение в рамките на 12 месеца.

"Това е един транспортен проект, който следва да се разглежда от гледна точка на анализ на ползи и рискове. Инвестициите са големи – над 300 млн. евро за българската част, приходите сравнително несигурни и към това имаше и притесненията на туристическия бранш от региона на Бургас. От едната страна, стоят несигурните икономически ползи, а от другата стоят екологичните притеснения, а от трета - липсата на стратегическо значение за България" аргументира се енергийният министър Трайчо Трайков след решението на кабинета. Едновременно с това България не се отказва от преминаването на тръбопровод през нейната територия.

След отказа на София руският министър на енергетиката Сергей Шматко заяви, че Русия ще направи правна оценка на действията на партньорите, ще пресметне загубите и ще ги предяви за погасяване от българската страна.

Преди Коледа българският премиер Бойко Борисов заяви, че правителството няма да заплати нито един лев за направените от Русия разходи по проекта. "Моите уважения към господин Шматко, пожелавам му весела Коледа и честита Нова година. Един лев няма да вземат за "Бургас- Александруполис".

Споразумението за строителството на "Бургас-Александруполис" беше подписано през 2007. Планираше се изграждане на тръбопровод с дължина 280 километра, заобикаляйки Босфора и Дарданелите. Очакваната мощност на тръбопровода е 53 милиона тона нефт годишно. Стойността на проекта, в който руската страна държи 51 процента от акциите, съставлява над един милиарда долара.