Тръгват нови преговори в НКЖИ

Синдикати и ръководство ще обсъждат през февруари нови социални придобивки за работниците.

30.01.2012 | 08:57
Тръгват нови преговори в НКЖИ

През февруари синдикатите и ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) подновяват преговорите за подписване на нов Колективен трудов договор. Първите разговори по въпроса бяха поставени по време железничарската стачка в края на миналата година.

"Преговорите вървяха успоредно - за подписване на стачно споразумение и за договаряне на параметрите на новия Колективен трудов договор", съобщиха за Bulgaria On Air от компанията. Основните спорни моменти са за запазване на доходите и за размера на допълнителните отпуски.

За периода на стачката между 24 ноември и 16 декември 2011 загубите за държавното предприятие от закъснели и отменени влакове възлизат на 492 000 лева. Като цяло стачката не се е отразила на експлоатационния процес.

ПРИОРИТЕТНИ ПРОЕКТИ
 
През настоящата година приоритетна ще бъде железопътната отсечка София - Мездра. Работи се по ремонта на участъка Пловдив - Бургас, както по и модернизацията на жп трасето Септември - Пловдив.

Започнали са подготвителни дейности по проекта за модернизация на жп линията Видин - София. Строителната фаза ще бъде извършена поетапно през следващия програмен период на Оперативна програма "Транспорт" (2014-2020).

В края на тази година ще започне подготовката на документация за провеждане на процедури за избор на изпълнители за изготвяне на технически проекти за подучастъците Видин-Извор, Извор-Медковец, Медковец-Монтана, Монтана-Криводол и Криводол-Руска бяла.

През тази година ще продължат дискусиите с врачанската администрация по изграждането на високоскоростна отсечка, която минава през града. Предвижда се изграждане на допълнителни подлези, надлези за пресичане на железопътната линия, както с автомобилен транспорт, така и от пешеходци. Местата на тези съоръжения ще бъдат определени след съгласуване с общината. Така също ще бъдат изграждани шумозащитни съоръжения. В проекта не се предвижда изграждането на бетонни стени.

ДЪЛГОВЕ

Плановете компанията са краткосрочните задължения към доставчици да се намалят от 31 591 хил. лв. през 2010 на 17 000 хил. лв. през 2011. От тях около 5 133 хил. лв. се очаква да е задължението към "Еврометал" ООД. Очаква се намаляване на данъчните задължения от 9 562 хил. лв. в края на 2010 на 2 000 хил. лв. в края на 2011.