fallback

Брюксел завежда дело срещу България заради нарушения в железопътния транспорт

Все още не са отстранени нарушенията в събирането на таксите за достъп до линиите.

26.01.2012 | 14:18

Европейската комисия e решила да се обърне към Съда на Европейския съюз във връзка с неправилното прилагане разпоредби за таксите, които железопътните предприятия трябва да плащат за достъп до инфраструктурата, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Държавите-членки трябваше да започнат да прилагат директивите най-късно от 15 март 2003, като за България срокът беше 1 януари 2007 — датата на присъединяването ни към ЕС.

Комисията е проучила подробно въвеждането на директивите в България и през юни 2008 е започнала процедура за нарушение, като изпратила официално уведомително писмо за неправилно въвеждане на директивите за железопътния транспорт.

Отнасянето на случая до Съда на Европейския съюз е третата стъпка от процедурата за нарушение и с нея започва фазата на съдебното производство. Сега съдът ще трябва да се произнесе по поставените от Комисията въпроси. Ако той реши, че законите на ЕС са нарушени, България ще бъде задължена да предприеме необходимите мерки, за да изпълнени решението на Съда.

fallback
Още от България
fallback