fallback

Яне Янев: България трябва да намери своите съюзници

Диктатурата на бюрократите от Брюксел властва над политическите решения на отделните страни, коментира лидерът на РЗС в студиото на Денят ON AIR.

25.01.2012 | 20:34

България или трябва да се присъедини към силните на деня като Германия и Франция, или да се съюзи с  Великобритания, така коментира лидерът на РЗС Яне Янев в студиото на Денят ON AIR предстоящите промени в европейското финансово законодателство.

„Приехме решение, с което дадохме мандат на правителството да води преговори в определени рамки. Няма как това да не мине и в пленарна зала, но държа да отбележа, че по този начин ограничихме управляващите да поемат тежки и неизпълними ангажименти“, обясни още депутатът.

Той уточни, че едва когато България влезе в еврозоната, ще спазва всички изисквания на новия фискален пакт. Дотогава страната ни ще запази всички привилегии, които са в полза на финансовата и фискална стабилност. „На този етап няма да има данъчна хармонизация. Не вярвам и в следващите няколко години да се налага приемането на подобна мярка. Това е европейско право, което  не е прилагано досега и към него ще се подхожда изключително внимателно“, каза още Яне Янев.

Той определи дълговата криза, обхванала Европа, като резултат от лоши решения. „Европейският съюз е преди всичко политически и по-малко икономически. Решенията се взимат от политици и обуславят икономически процеси, които предизвикаха много финансови сътресения“, допълни лидерът на РЗС, като подчерта, че е несправедлива политиката на общността, според която едни страни са единствено донори, а други получават повече привилегии.

„Някой трябва да понесе отговорност за това, че през последните 10 години нямаше единна фискална политика, която доведе до положението на страни като Гърция“, категоричен е депутатът. Според него диктатурата на бюрократите от Брюксел властва над политическите решения на отделните страни. „30% от общия бюджет на общността се харчи от администрацията. Ако тези разхищения се премахнат, ситуацията би била друга“, допълни лидерът на РЗС.

Той приветства водената от Великобритания политика и рязкото съкращаване на чиновниците в страната. „Ако РЗС управляваше, щяхме да започнем първо от административната реформа“, обясни още Яне Янев.

Депутатът подчерта, че, за да получи ГЕРБ подкрепа от РЗС, ще трябва да бъдат начертани по-ясни национални приоритети. „Образованието трябва да бъде стратегически приоритет, необходимо е иновациите да бъдат насърчавани. Управляващите трябва да се насочат към такива сегменти, които да увеличават брутния вътрешен продукт“, смята политикът. 

„Твърдим, че сме добра туристическа дестинация. Защо тогава идват чужденци, които консумират чесън от Китай, зеленчуци от Гърция, а всички големи туристически компании са с чуждестранни капитали“, допълни той.

fallback
Още от България
fallback