Кабинетът обяви имената на 24 нови посланици

Шефът на кабинета на президента Първанов ще замине посланик в Хага.

25.01.2012 | 14:08
Кабинетът обяви имената на 24 нови посланици

Правителството обяви имената на 24 нови посланици, които да заемат местата на изтеглените по-рано заради принадлежността им към Държавна сигурност.

На дипломатическа мисия заминават заместник-министрите Константин Димитров и Димитър Цанчев. Като посланик в ООН се връща Стефан Тафров, който бе едно от лицата на Синята коалиция.

Цанчев ще бъде посланик на България в ЕС. От 2008 до 2010 той беше посланик на България в Израел, а по-рано и говорител на МВнР. Работил е като секретар по външната политика на президента Петър Стоянов, бил е и постоянен представител на България при службата на ООН.

Константин Димитров поема посолството в Лондон. От февруари 2000 до април 2002 е ръководител на българската мисия в НАТО и ЗЕС, както и извънреден и пълномощен посланик на Република България в Белгия и Люксембург. След това за кратко е депутат в Европейския парламент. Бил е и депутат в 40-тото Народно събрание.

Началникът на кабинета на президента Георги Първанов ген. Никола Колев ще замине посланик на България в Хага.  Преди да влезе в президентската администрация той беше началник на Генщаба, заместник- началник и командващ бойната авиация.

Посланик във Ватикана ще бъде Кирил Маричков, който е син на известния певец.  Той е Юридически съветник на Посолството на Република България в Италия - от 2009, а също така е бил и представител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците  в Италия.

Новият посланик в Румъния ще бъде Александър Филипов, който към момента бе заместник-ръководител на посолството в Букурещ.

За Унгария заминава Бисерка Бенишева. Към момента тя е генерален директор по Европейските въпроси в Министерството на външните работи, била е извънреден и пълномощен посланик в Ирландия, както и директор на Дирекция Европейския съюз в МВнР.

Ангел Димитров поема мисията в Белград. Преди това той е бил посланик в Македония, а в БАН е отговарял за  секцията „История на българския национален въпрос”.

Емилия Кралева ще е новият ни посланик в Гърция. От септември 2009 е началник отдел „Обща външна политика и политика за сигурност” в дирекция „Политически въпроси” и европейски кореспондент на МВнР. 

Ето и останалите назначени:

Димитър Арнаудов – Албания
Иван Пиперков – Швейцария
Ангел Чолаков - Италия
Румен Петров - Египет
Ангел Ангелов – Босна и Херцеговина
Борис Борисов - Йемен
Пламен Шукюрлиев - Китай
Катя Делева – Южна Африка
Маргарита Ганева - Словакия
Красимир Минчев- Украйна
Ради Найденов – Германия
Елена Шекерлетова - Австрия
Веселин Вълканов - Белгия
Александър Олшевски - Кувейт
Иван Петков – Македония