fallback

"Дънди" обеща на Крумовград музей на златото

Канадците получиха 30-годишна концесия за рудника "Ада Тепе", ще инвестират 120 млн. лева.

25.01.2012 | 11:54

Музей на открито иска да строи близо до Крумовград компанията "Болкан минерал енд Майнинг", която е дъщерно дружество на златодобивния гигант "Дънди прешъс метълс". Канадците получиха разрешение от правителството да търсят злато в рудника "Ада тепе" за период от 30 години. Това е най-старата мина в Европа, която датира от второто хилядолетие преди новата ера. На специална пресконференция учени от Националния археологически музей и представители на компанията представиха инвестиционните намерения в региона.

Плановете на инвеститора са рудникът да се превърне в атрактивен образователен детски център. Хора, облечени с дрехи от къснобронзовата епоха ще показват нагледно как се е добивало златото преди хиляди години.

Посетителите ще могат да видят как са се правели оръдията на труда, заяви Андрю Джоузеф, консултант по археология и културно наследство в "Дънди".

Компанията предвижда да инвестира над 120 млн. лева в изграждането на музея и за инсталации.

Според Христо Попов от Националния археологически музей, проектът създава предпоставка за развитието на ново направление  с името "минна археология". В България има стотици рудници, които могат използват опита на инвеститорите край Крумовград, смята ученият.

fallback
Още от България
fallback