КЗК започва проверка на банките за двойни тарифи

Комисията е изпратила писма до всички банки с искане за информация след сигнал на СДС.

24.01.2012 | 11:27
КЗК започва проверка на банките за двойни тарифи

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще проверява дали банките прилагат различни тарифи за  една и съща услуга, в зависимост от получателя й. Това се случва след сигнал на лидера на СДС Мартин Димитров, подаден на 20 януари.

Нарушенията се изразяват в това, че някои банкови институции са въвели в тарифите си специална категория банкови такси „Преводи към разпоредители с бюджетни средства”. „По този начин за преводи към титуляри на сметка в една и съща банка - в единия случай търговско дружество, а в другия - държавен орган, който е разпоредител с бюджетни средства, от наредителя се събират различни такси”, се казва в сигнала до комисията.

Според Димитров при някои банки примерите били наистина фрапиращи, като разликата в събираните комисионни между първия и втория вид преводи при едни и същи суми, достига в пъти повече.

„За превод в размер на един-два лева, тези банки събират комисионна от наредителите в размер до 12 лева”,  посочва Димитров и допълва, че практиката е недопустима, след като годишният обем от такси е над 800 млн. лева (по данни за 2011).

Междувременно Мартин Димитров предупреди, че промените в закона за обществените поръчки дават прекалено много власт на шефа на комисията за защита на конкуренцията Петко Николов.

Промените предвиждат обжалването на обществени поръчки да бъде възлагано от председателя на комисията, на експерт по негова преценка. 

„Само преди няколко месеца по предложение на ГЕРБ беше увеличен броят на комисарите от 5 на 7, защото не можели да се справят с работата. Сега им се отнемат огромна част от правомощията, за да се превърне Николов във властелин на обществените поръчки", заявиха от СДС.

Сините заподозряха тайна договорка между ГЕРБ и партиите от Тройната коалиця, защото Петко Николов бил тяхно назначение.