Цветанов наказва заради случая в Мировяне

Шефът на СДВР Валери Йорданов получи „мъмрене”, шефът на Второ РПУ е понижен.

23.01.2012 | 17:53
Цветанов наказва заради случая в Мировяне

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов наказа трима висши служители на МВР заради скандалната акция срещу семейство от Мировяне на 21 януари. В събота 30 въоръжени полицаи нахлуха в дома на семейство Начкови по сигнал за съхранение на контрабандни цигари, но в крайна сметка откриха само пет кутии без бандерол. Дъщерята на Начкови Ралица е създател на група във Facebook, призоваваща да не се гласува за Бойко Борисов.

Вътрешният министър потвърди, че главен инспектор Красимир Кръстев, който временно бе назначен за началник на Второ районно полицейско управление, ще бъде понижен до предишната му длъжност - началник на сектор в столичното Четвърто РПУ.

„Порицание” за срок от една година получава главен инспектор Борис Митов, началник на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” във Второ РПУ. Директорът на СДВР Валери Йорданов ще бъде наказан с “мъмрене” за срок от три месеца. Мотивите за наказанията са допуснати нарушения при осъществяване на специализираната полицейска операция.

След като случаят вдигна шум в неделя, в понеделник сутрин премиерът Борисов се закани, че ще има уволнения, и се извини заради начина, по който е проведена операцията. „На тази жена спокойно могат двама полицаи да идат и да й връчат документите, а не да правят подобен цирк", категоричен бе Борисов.

Впоследствие от БСП, СДС, ДПС и ДСБ поискаха оставката на Цветанов.