Започва изплащането на земеделските субсидии

Европейско финансиране от 22.5 лева за хектар обработваема площ ще получат над 87 000 стопани.

23.01.2012 | 17:31
Започва изплащането на земеделските субсидии

Държавен фонд "Земеделие" започва изплащането на субсидиите за единица площ, съобщиха от институцията. Суми трябва да бъдат получени от стопаните по сметките им до края на месеца.

Средствата са по схемите за единно плащане на площ и национални доплащания на площ.

Европейско финансиране от 22.5 лева за хектар обработваема площ ще получат над 87 000 стопани. Национални доплащания от 3 лева на хектар ще подпомогнат около 68 000 земеделски стопани.

Размерът на субсидията за всеки фермер е изчислен по актуалните данни за допустими площи, налични в системата за идентификация на земеделските парцели, обясниха от фонд „Земеделие“.

Оттам уточниха още, че са дали възможност на всички кандидати да се запознаят с резултатите от проверките, за това за колко земи е допустимо да получат помощ и да подадат жалби до Министерството на земеделието и храните, в случай, че не са съгласни. След обработка на подадените жалби, заявленията за подпомагане на площ от Кампания 2011 ще бъдат преразгледани.

Общият размер на средствата по двете схеми за тази кампания е над 877 млн. лева. От фонд „Земеделие“ призоваха стопаните да проверят актуалността на посочените от тях банкови сметки, за да нямат проблеми с получаването на финансовата помощ.