Плевнелиев: Ще работя за растеж и добра бизнес среда

България трябва да има силен и активен президент, казва предшественикът Първанов.

22.01.2012 | 11:24
Плевнелиев: Ще работя за растеж и добра бизнес среда
Плевнелиев: Ще работя за растеж и добра бизнес среда

На специална церемония на площад"Св. Александър Невски" новоизбраният президент Росен Плевнелиев официално прие от Георги Първанов поста на президент и върховен главнокомандващ на българската армия.
В речта си след предаването на поста Георги Първанов пожела на екипа на Росен Плевенелиев да продължи усилията по утвърждаване на дейна президентска институция и да не я превръща в „протоколна и декоративна”.
„И ако днес ние говорим за национално единство, то това означава преди всичко на превръщането на президента във фактор на обединител около национално значимите цели. Когато говорим за национално единство-това не означава политическо единомислие. Националното единство означава баланс на властите и широк диалог между управляващи и опозиция,” заяви още Първанов. Той допълни, че не може да си представи, когато се обсъждат ключови за страната проблеми, да не бъде взиман под внимание социалният критерий. „Надявам се президентът да бъде така необходимият социален партньор,” подчерта още Първанов.

На свой ред новият президент Росен Плевенелиев подчерта, че ще работи за „растеж, за балансирано развитие на регионите, за по-добра бизнес среда, за иновации, за културното развитие, за държава с репутация в глобален мащаб...Миналото ни учи, че сме успявали, когато сме били обединени, затова като президент ще обединявам, а няма да разделям. България ще изгради своята програма за развитие до 2020 година и ще го направим заедно- чрез диалог,” подчерта Плевенелиев и призова гражданите да провокират диалог и да бъдат коректив на  управляващите.

Георги Първанов приключва двугодишния си президентски мандат с 45% одобрение, сочат данните от проучване на общественото мнение, изготвено от НЦИОМ.

При встъпването си на поста (през февруари 2002 година) Георги Първанов е одобряван от 44% от населението. Предшествениците му Желю Желев и Петър Стоянов, и двамата от СДС, са започнали работа при много по-високо одобрение над 80%. В края на мандатите им обаче, то се е свило значително. Първанов, който е първият президент изпълнил два мандата има своите пикове, но през последните години доверието към него пада.

Според НЦИОМ непосредствено след избирането си за президент на България, Росен Плевнелиев е одобряван от 55% от избирателите.