Агенцията по вписванията ще връща надвзети такси

От началото на 2012 Търговският регистър е събирал повече пари от разрешеното от закона.

20.01.2012 | 14:34 Редактор:
Агенцията по вписванията ще връща надвзети такси
Агенцията по вписванията ще връща надвзети такси

Граждани, които са платили по-високи от необходимото такси на Агенцията по вписванията, ще си получат парите обратно, щом подадат молба по образец, увери министърът на правосъдието Диана Ковачева в парламента.

Заради промени в закона от 1 януари тази година таксите на Търговския регистър за електронно подадени заявления трябва да са 50% по-ниски от тези за хартиени. Депутатът от „Синята коалиция“ Димо Гяуров съобщи обаче, че промяната не се спазва и агенцията продължава да събира 75% от размера на таксата.

В отговор министър Ковачева призна, че Агенцията по вписванията не е подготвила електронната си система за новите условия. До 17 януари агенцията е тествала новата функционалност на сайта си, на 18 януари новата система вече е работела, увери Ковачева.

"През това време Агенцията по вписванията получи не повече от 20 запитвания за новите такси. На всеки от гражданите са дадени разяснения какво да правят, ако са надвнесли такси. Информация как да им бъдат възстановени парите, както и подробни данни за новите тарифи, са публикувани и на сайта на Търговския регистър", уточни Ковачева, като допълни, че не ставало дума за закононарушение, а за надвнесени такси, които ще бъдат възстановени по надлежния ред.

Само преди няколко месеца поредният голям срив на Търговския регистър изправи много фирми пред сериозни затруднения. Стотици еднолични търговци бяха заплашени от глоба, защото не можаха да подадат навреме финансовите си отчети. Много сделки бяха замразени, тъй като мениджъри и адвокати на фирми напразно се опитваха да се сдобият с удостоверения за актуално състояние или просто да направят обикновена справка. Причината за срива в системата отново беше техническа, но отне седмици, за да бъде решен проблемът. Публично достояние стана и фактът, че служители на правосъдното министерство са си раздали солидни премии за първите месеци на 2011 заради "подобряване на работата на Търговския регистър".  Тези бонуси се изплащат именно от събраните такси и глоби по закона за Търговския регистър. Тогава бившият министър на правосъдието и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова обяви, че служителите във ведомството правят реформа и било редно да бъдат поощрени.